tirsdag den 29. juli 2014

Bærende stålbjælke i orangeri

Så kom tiden endelig til fortsættelsen på orangeriet, hvor det første der skal ske, er montering af den bærende bjælke. Vi har købt 40 meter IPE stålbjælker billigt fra nedbrydningen af nogle træbarakker på vores arbejdsplads, og tanken er, at de skal bruges til forskellige byggerier her på Solbakken.


Orangeriet, som vi begyndte på sidste efterår, hvor vi støbte fundament og sokkel, har brug for en bjælke, der kan bære glastaget (40m2). Orangeriet er 4 meter bredt og skal fremstilles af t-jern i en forholdsvis let konstruktion, så der skal være noget bærende på langs i midten af orangeriet, der sikrer konstruktionen mod nedbøjning.

Der er nogle bolthuller, der skal lukkes, inden den 12 meter lange bjælke bliver reduceres til 10 meter, som er orangeriets længde. Der skal også laves nogle lodrette bjælker a 2,5 meter, som skal bære bjælken.

Bjælkerne bliver tildannet med de største skæreskiver, jeg kan montere på min gamle Bosch vinkelsliber, som jeg købte, da jeg stod i lære, så den er 38 år gammel.
På den lange bjælke bliver der svejset en plade på med udskæring af en sol. På pladen svejses der ø10 rundjern, som igen går igennem et beslag ved bjælkeenderne, som kan spændes op.

Stolperne, der skal bære bjælken, skal påsvejses plader i top og bund, der muliggør
 befæstelse i henholdsvis sokkel og bjælke.

Den lange bjælke vejer 360 kg, og stolperne vejer hver 120 kg.Jeg har tænkt mig at selv at montere stolper og bjælke, så jeg svejser nogle galjer på stolperne, som senere skal bruges til at løfte bjælken op på plads.Jeg trækker bjælkerne hen til grunden med den gamle traktor, løfter den lange bjælke op med traktoren og får løftet stolper med galje op på soklen.


Ved hjælp af traktor og wiretalje får jeg rejst stolperne.Nu begynder det spændende! - At få løftet bjælken op på de nu fastspændte stolper!


Det går som det skal, og efter et par timer er bjælken på plads og boltene spændt.

De 2 rundjern, der går fra pladen på midten og ud til beslagene, bliver spændt hårdt.

Deres funktion er at sikre, at bjælken forbliver ret.

Thorben


9 kommentarer:

 1. Imponerende, jeg mangler andre ord, men måske også lidt farligt sådan ene mand. Rigtig god arbejdslyst, og pas nu på, men det værste er måske overstået nu.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Det bliver utroligt godt, skøn detalje med solen, meget spændende at følge, og godt gået:-)

  SvarSlet
 3. Wauw det er et spændende projekt. Glæder mig til at se mere.

  SvarSlet
 4. Jeg er SERIØST imponeret!
  Det bliver sgi et drivhus efter alle kunstens regler - glæder mig til at følge arbejdet og se det færdige resultat.
  Flot arbejde!

  SvarSlet
 5. Sikke et projekt, imponerende I selv kan stå for det store flotte Orangeri, jeg er fuld af beundring. Jeg måtte betale mig fra at få mit opført. Held og lykke, glæder mig til at følge jer :-)

  SvarSlet
 6. Tja, jeg går og drømmer om at lave et drivhus om nogle år, men det bliver med garanti en lettere (og mindre) konstruktion end din. Flot. Glæder mig til at se mere.

  SvarSlet
 7. Kan kun gentage hvad de andre siger ...............wauuuuuuu

  SvarSlet
 8. det er for VILDT det der!!
  Kjeld

  SvarSlet
 9. Det var ikke småtteri akkurat! Du verden for et prosjekt å gi seg i kast med selv. Du er tøff!
  Gleder meg til å se det endelige resultatet. Det må bli bra :) - for ikke å snakke om solid!
  Lykke til videre:)

  SvarSlet