Lidt havehistorie og Kjeld Slot


Projekt haven og Kjeld Slot

Sommeren 2007 overtog jeg mit barndomshjem, Solbakken, et nedlagt husmandssted med 10 tdr. land jord, som ligger på Sydøstfyn for enden af en markvej på en bakketop med udsigt over landskabet med bakker, træer og vores nygravede sø.  Tidligere boede jeg i en nærliggende landsby i et hus med en lille grund på 1050m2, og min haveinteresse var begrænset.
På mærkværdig vis blussede en vild haveinteresse frem med det samme, jeg, vi (mine to børn og jeg) overtog huset. Jeg gik straks i gang med at renovere et bed på ca. 60m2 i forhaven, og tilfældigvis mødte jeg en gammel bekendt, Britta (nu en nær veninde), som tilbød sin hjælp. Jeg slog straks til, og hjælpen bestod i gode råd om farver i haven, lån af havebøger, masser af rundvisninger i hendes fantastiske have med forklaringer, og desuden fik jeg en masse planter fra hendes have. Hun var til uvurderlig hjælp, og desuden er hun et meget gavmildt menneske, som gravede kassevis af planter op og forærede mig. Hendes have er en typisk engelskinspireret romantisk have, og jeg forsøgte straks at gøre hende stilen efter. Hun introducerede mig også for Claus Dalby, som jeg fandt meget inspirerende og slugte alle hans bøger.

Efter anlæggelse af det føromtalte bed gik det slag i slag med haven. Jeg udvidede og udvidede, og brugte formuer på planter, træer, stauder og buske, og jeg begyndte også at så både sommerblomster og stauder. Langsomt forsvandt mere og mere af græsplænen og mark blev inddraget, så grunden blev mere regulær. I 2009 mødte jeg Thorben, som nu er min samlever, og heldigvis kan han også lide livet på landet og de mange projekter, og han anlagde hurtigt en køkkenhave med højbede omkranset af jernkanter.  Desuden er han en meget dygtig håndværker med en masse energi!

Da jeg startede på haven havde jeg ingen overordnet plan. Jeg forlængede de eksisterende bede, lavede gange med marksten, græsstier, forsøgte at få højde på bedene ved hjælp af træer og buske, inddelte haven i en vinterhave, lyserød/pink have, blå/lilla have, skovhave, plantede æbletræer, bøgehæk, buksbomme og taks. Landbrugsjorden var forpagtet ud, hvilket betød, at vi ikke kunne færdes, som vi ønskede, så vi opsagde forpagtningen og besluttede os for at plante skov og grave en sø. Vi gravede søen på ca. 700 m2 efteråret 2010, og skoven på 2ha blev plantet i foråret 2012.
 
Jeg bliver nu nødt til at indskyde, at jeg en dag faldt over bogen ”Havespor” af Kjeld Slot, og hans bog var med til, at jeg begyndte at se på min have med andre øjne, og det gik langsomt op for mig, at min have var rodet, manglede en overordnet plan og nogle, eller rettere sagt, mange linjer! Bogen fascinerede mig enormt, og jeg har genlæst den flere gange og finder den yderst inspirerende. Efterfølgende opdagede jeg selvfølgelig hans blog, og i 2012 var vi til Gardenparty i hans have.

 I foråret 2012 fik jeg den for mig vilde tanke, at jeg kunne kontakte en havearkitekt for at få hjælp og inspiration til af få styr på haven. Efter mange overvejelser og research besluttede vi os sommeren 2012 for at kontakte Kjeld Slot, selvom der er langt til Sydøstfyn fra Djursland, men det skulle vise sig at være den helt rigtige beslutning! I starten af september fik vi en havekonsultation, hvor han besigtigede stedet og dannede sig et indtryk, samtidig med at han kom med forslag til forbedringer.

Vi var begge meget begejstrede for hans ideer, selvom jeg lige skulle sunde mig, da rigtig meget af min allerede anlagte have skulle laves om. Planen tog selvfølgelig udgangspunkt i alle vore ønsker som udvidelse af den eksisterende have med ca. xxxx m2, haverum, pergola, orangeri, forskellige haverum, vand mm., og vi var slet ikke i tvivl om, at vi ville fortsætte samarbejdet og bestilte derfor en haveplan for hele området.

OG det er så her, vi er nu! Vi modtog den endelige haveplan for et par måneder siden, som bl. a. består af en 4 m bred græsgang, som fører ned til en 4m høj og 18 m lang mur med et orangeri på 40m2 på bagsiden, pergola, vandspejl, haverum, hække og meget, meget mere.
 

 

7 kommentarer:

 1. Så spændende et projekt, jeg er glad for jeg må følge det fra starten, det bliver en fantastisk have :)

  SvarSlet
 2. Godt valg !
  Det bliver vanvittigt spændende at følge med og jeg kan jo allerede nu se at det her bliver en have ud over det sædvanlige.

  Rigtig god arbejdslyst :-)

  SvarSlet
 3. Det lyder til at blive et meget skønt og omfangsrig haveodyssé I giver jer i kast med. Er overbevist om at faglig hjælp fra Kjeld er givet rigtig godt ud.
  Henrik

  SvarSlet
 4. Mange tak for jeres kommentarer! Ja, vi har ikke fortrudt et sekund. Vi ville aldrig selv være kommet frem til bare brøkdelen af dette projekt på egen hånd!

  SvarSlet
 5. Det var utroligt spændende at læse din historie. Glæder mig rigtig meget til at følge med på bloggen fremover og se havens videre udvikling :)
  Kh Rose

  SvarSlet
 6. Hej Susanne
  På trods af at jeg har fulgt din blog,har jeg først nu fordybet mig i det skrevne og alle de flotte bede.
  Sikke et spændende projekt I er igang med.Jeg tror det var en rigtig klog beslutning at involvere en havearkitekt.
  Det må være skønt at arbejde med havens udvikling når I begge er aktive i processen.At det er dit barndomshjem må kun gøre glæden større!
  God weekend fra Lise

  SvarSlet