mandag den 26. august 2013

Jordhulen Del 3

Jordpåkastelse


Så er jordkulen på plads og klar til jordpåkastelsen, og dog! Da indgang og dør ligger under niveau, kræver det lidt afstivning. Der var vi, jeg heldig, da vores nabo så sit snit til at få lagt nogle høje graner ned. De var tæt på skellet, og da jorden ikke mere skulle forpagtes ud, men plantes til med skov, kunne jeg få dem, hvis han måtte lægge dem ind på vores mark. Sådan blev vi de lykkelige ejere af ca 25 8-10 meter høje 30 - årige graner! De har nu ligget et par år og er  klar til brug. De skal bruges som sådan nogen har været brugt lige siden Vikingetiden, Dybbøl og 1. verdenskrig - som afstivning af jord, der i det her tilfælde skal blive til skakten, der fører til døren til kulen.

 


 


 

Først skal de dog afbarkes, så billerne ikke får frit spil og derefter afkortes på en længde af ca. 3 m. Der skal bruges 10 stk.De skal helt frem til pladerne, der er påsvejset tæt på døren. Pladerne skal holde stammerne på plads, efterhånden som de bliver lagt oven på hinanden.


Ved nedgangen, som er noget bredere end nede ved døren, dvs. den snævrer ind, bliver der med pælebor boret huller til 2 stolper, der holder stolperne på plads i denne ende. En tværstiver foroven sørger for at de 2 stolper forbliver lodrette.
 
 


Så er det tid til jordpåkastelse med håndkraft, og det gik der et par dage med, og jeg synes, resultatet er ok.
 

 


Jeg har planer om en sivebrønd foran døren, men mere om det senere!

Vi har ikke helt fundet ud af, hvad der skal plantes på knolden!

Thorben 

 

1 kommentar:

  1. Nej det er overhovedet ikke OK...!!! Det er fuldstændig fantastisk! Godt nok et stykke gedigent arbejde I har fået lavet (igen!). Godt gået og så fint med udnyttelsen af stammerne til indgangen.

    SvarSlet