onsdag den 8. januar 2014

Haveplan og haveplaner!

Nu er det vist på sin plads at se fremad og få lagt planer for det kommende haveår! Jeg har en tendens til at overvurdere vores tid - og tro, at vi kan nå betydelig mere, end vi kan (ved siden af fuldtidsarbejde, børn, hund ...), men drømmene er jo med til at sætte skub i udførelsen!

Haveplanen er som bekendt tegnet af Kjeld Slot, og vi vil her løfte sløret for en del af planen! Herunder ses den del af planen, vi er i gang med nu.

Det vigtigste projekt i 2014 er orangeriet! Thorben fik i går aftes tegnet den første skitse, og det blev rigtig godt, synes jeg! Grundridset har hele tiden været på plads - og eftersom soklen er støbt, kan det ikke laves om, men selve orangeriet har vi diskuteret en del. I starten var vi stærkt inspireret af et norsk meget enkelt, rustent drivhus fra Claus Dalbys bog "Vis mig dit drivhus", men nu har vi enkelte forbehold, og Thorben er bekymret for rusten, da han mener, det på et tidspunkt måske vi få glasset til at knække, så i stedet skal det galvaniseret ligesom drivhuset.

Spørgsmål som: Murens præcise højde - 3.60 - 4.00? Skal gulvet isoleres? Skal hele huset være af glas, eller vil der så blive for varmt, da det skal bruges ligeså meget til mennesker, som til planter! Hvor høj skal soklen være? Hvilke materialer? Hvad med selve konstruktionen? Kan det holde i en storm? Det er placeret, hvor vestenvinden er fremherskende og uden nogen former for læ lige nu. Skal taget være af glas eller være mere solidt? Vi er blevet enige om det meste, men det vender vi tilbage til senere!


Havestierne mellem de fire staudebede er stadig ikke færdige, så de står også højt på listen, og desuden skal jeg have planlagt mere beplantning i staudebedene. Flere græsser først og fremmest, og forskellige planter skal flyttes.Et gammelt hegn med blandet beplantning af mirabeller, el, hyld mm. skal fældes og rødderne graves op, hvorefter der skal plantes en bøgehæk samt 6 sølvpil (eller Himalayabirk - har ikke helt besluttet det endnu). Dette skal selvfølgelig gøres, som noget af det første, og vi havde regnet med, at vi ville have nået det i efteråret, men sådan skulle det ikke gå! I selvsamme område skal vi/jeg have en hvid have, men hvor langt jeg når med den i år er uvist!


 Her ses hegnet, som snart skal fjernes, og de tre bambus i forgrunden skal også væk.

 Komposten og hegnet - set fra den anden side - skal fjernes.


Ved siden af gæstehuset ligger en ældgammel garage, som skal rives ned, og også her skal der plantes bøgehæk. En ny garage skal bygges, et værnetræ (småbladet lind) plantes og gårdspladsen afgrænses mod vest af et plankeværk - måske nås det ikke i år! 
Jeg var ved at glemme trædebregner mellem fliser og sten foran drivhuset, men jeg er ved at komme i tvivl, fordi mange mener, at stenene vil blive overgroet, så man ikke kan se dem, og det er jeg jo ikke interesseret i. Hvad synes I? På terrassen skal jeg have fjernet nogle fliser, som skal erstattes af marksten for at få den "gamle" terrasse til at hænge sammen med det før omtalte område.Kunne ikke finde et billede med det færdige drivhus


Jeg skal selvfølgelig også så stauder, grøntsager og sommerblomster, have tomater, agurker og chili i mit drivhus, passe køkkenhaven samt alt det andet forefaldende arbejde, der er i en have - og jeg glæder mig helt vildt!!

En anden plan for 2014 handler om mine fotokompetencer, som jeg har tænkt mig at optimere!!


  

23 kommentarer:

 1. Arbejdsløse bliver da ikke. Den gamle garage er i grunden nuttet; men jeg forstår alligevel godt, at den må væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den skæmmer foran huset. Mine forældre opførte den for mindst 30 år siden, og det var endda af genbrugsmaterialer!

   Slet
 2. Drivhuset tegner til at blive lækkert med sol og skygge fra taget.
  Glæder mig til at følge alle jeres projekter på tæt hold

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er foreløbigt et udkast, men vi er vist ret sikre på, at der skal være et fast tag med vinduer!

   Slet
 3. Sikke mange planer - for første gang længe føler jeg med et at jeg - næsten - kan overskue mine egne her... Kan godt forstå I har mange løse ender stadig, men det er vanvittig svært at komme med gode råd udfra fotos - må tilstå jeg tabte overblikket en smule undervejs...

  Orangeriet bliver også et ordentligt byggeprojekt, men er sikker på I nok skal få det på plads. En aksonometri 30/30, som det ser ud til at skitsen er, giver altid et lidt tungt udtryk, men jeg er sikker på, at resultatet bliver fint. Kan også godt lide, atI tænker samme vinduebredde i facader som i loftet:0)

  Så hvor er jeg spændt på at se, når I langsomt kommer fra idéfasen og over i realiseringsprocessen. Håber I husker at slappe godt af her i vintertiden;0)

  Skøn aften fra Katinka Raabymagle

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret i, at det ser lidt tungt ud, men det tror jeg ikke det bliver. Målet er enkelhed - Jeg forstår godt, at du bliver forvirret, men det er nok , fordi jeg blander haven bag huset sammen med garagen foran og hegnet vest for huset!

   Slet
 4. Hold da op en omgang projekter for 2014. Sikke spændende det bliver at følge med fra sidelinjen. Har allerede ladet mig inspirere flere gange fra jeres blog, og glæder mig til at det forsætter igen i år.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
 5. Der er nok at se til, det bliver godt at komme af med mirabellehegnet, det pynter ikke i hvert fald ikke på et vinterbillede. Måske er det godt at huske på en ting ad gangen, ellers kan det måske blive for meget for jer.
  Held og lykke med projekterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Ja, hegnet pynter ikke, men det giver lidt læ her på bakken!

   Slet
 6. I arbejder for sagen må man sige! Men der sker da en hel del - selv om der også ligger meget foran jer med de planer I har. Men I kan heldigvis tage det i mindre etaper hvis I vil.

  Dejligt at se lidt af haveplanen - først nu forstår jeg placeringen af poppelhegnene. Havde opfattet de skulle stå i en vifteform - men dette er da meget bedre og giver meget mere dynamik og indramning af landskabet. Bliver superflot!

  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror også det bliver rigtig godt! Søjlepoplerne skal skærpe udsigten samt skabe læ!

   Slet
 7. Hej Thorben
  Har du tænkt på hvad der sker hvis du laver et tag med en højere rejsning og den lodrette væg mod haven bliver lavere?
  :-)

  bedst
  Kjeld

  SvarSlet
 8. Hej Kjeld

  Tak for din kommentar! På min tegning er den røde mur 4 m høj. Der, hvor taget er højest er der 3,5 m og glasvæggen mod den nye have er 3 m høj. Jeg er lidt i vildrede, men du mener, der skal være mere fald? Jeg prøver at tegne en ny!

  Hilsen Thorben

  SvarSlet
 9. Ja måske? jeg kan jo se at Susanne har stillet en masse spørgsmål i indlægget, og så tænkte jeg at I godt kunne bruge lidt flere ? :-)
  Hvis taget får mere fald så bliver bygningen lidt mere "husagtig"! Og måske vil det blive lidt mere let og elegant i udtrykket? Jeg ved det tager noget af højden og dermed pladsen inde i huset, men måske du kan lave en dør med spidstag over, så der er højde nok til at komme ud herfra og med samme hældning som stuehusets gavl? -Hvis du forstår?

  - måske skal vi maile i stedet for at snakke her?

  Hilsen
  Kjeld

  SvarSlet
 10. ps:
  En lille lav sokkel, nærmest som en linje hvorpå glasvæggene kan stå, vil få ude og inde til at smelte sammen! - Særligt hvis I anvender samme belægning både ude og inde i drivhuset.

  /Kjeld

  SvarSlet
 11. Kære Susanne.
  Hold da op hvor har i mange dejlige planer, det kan da kun blive et fantastisk haveår. Jeg glæder mig til at følge med.
  Hvor er det fint, det lille fuglebad med fuglen, er det hjemmelavet, eller sidder fuglen fast derpå.
  K.H. Anette

  SvarSlet
 12. Hej Anette
  Mange tak! Nej fuglebadet er ikke hjemmelavet, og fuglen er købt i en Fair Trade forretning og lavet et sted i Afrika - kan ikke længere huske hvor.

  SvarSlet
 13. Hej Susanne.Hold da helt op..........bliver helt forpustet over alle jeres planer.Men det bliver da supergodt når i når i land.
  Har jo set dit lille fine drivhus.Kan godt forstå at den gamle garage skal ned...........den pynter ikke.Bliver spændende at følge all dine projekter.God weekend knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja, vi glæder os også til at komme videre!

   Slet
 14. Such interesting projects! This is quite inspiring to one who is feeling a little lacking in ideas.

  SvarSlet
 15. What a space you have in you garden. I wish I had a garden as big as yours is. Great to make plans during the winter.
  Have a wonderful sunday Susanne.

  SvarSlet